När jag åker bil lyssnar jag i princip alltid på musik och speciellt om man åker långt. Jag tycker det är väldigt trevligt och när det är mörkt ute så tycker jag att musiken blir förstärkt. Det fick mig att tänka på hur man kan lyssna på musik i verksamheten. Egentligen har jag inte sett att man lyssnar till musik särskilt mycket på mina VFU-platser och gör man det är det oftast i samband till gymnastik övningar. Men det hade varit roligt att prova att lyssna på musik i ett helt mörkt rum med barnen för att se om man hör andra saker då. Man kan ju prova att lyssna på samma låt med tänd och släkt lampa och kanske med stearinljus tända. Man skulle också kunna lyssna på en "glad" och en "sorgsen" låt och se hur de känns i ljus och mörker.
Tyvärr vet jag inte hur man ändrar så att filmerna kommer på rätt håll och de är i ganska dålig kvalitet men man kan kanske få ett hum av vad jag är ute efter ändå.
I den reviderade Läroplanen (2101, s. 9) står följande:"De ska få hjälp att känna tilltro till sin egen förmåga att tänka själva, handla, röra sig och lära sig dvs. bilda sig utifrån olika aspekter såsom intellektuella, språkliga, etiska, praktiska, sinnliga och estetiska." Beroende på hur man skulle arbeta med detta skulle man kunna få in flera av dessa punkter i en aktivitet som denna. Man skulle säkert kunna få in det i ett tema om ljus eller ljud också och man kan även göra andra aktiviteter som är liknande som när vi fick blunda och lyssna efter vart ljudet kommer ifrån. Att blunda kan ju också vara ett bra alternativ om man inte vill släcka ner totalt, även om jag tror att det kan ge ytterligare en effekt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar